‘Carnaval Zwaag gaat door!’

Dat waren de krantenkoppen de afgelopen weken. In het dorp en ver daarbuiten heeft iedereen het erover en het gonst van
de geruchten. Zaterdagavond 10 oktober is door middel van een live persconferentie met een kleine knipoog meer duidelijkheid gegeven over het aanstaande carnavalsjaar. Deze is nog terug te zien op www.carnavalzwaag.nl of op het YouTube-kanaal van Carnaval Zwaag.
Corona is onder ons, het beheerst ons leven al vanaf maart dit jaar. Iedereen moet eraan geloven en iedereen heeft er in meer of mindere mate mee te maken. In eerste instantie dachten wij dat het allemaal weer zou overwaaien, maar in de loop van het jaar bleek dit niet zo te zijn. We kunnen steeds minder en de touwtjes worden aangetrokken.
Alles om ons heen is en wordt afgelast. Maar dan toch weer de krantenkoppen met ‘Carnaval Zwaag gaat door!’
Begin september heeft het bestuur van Het Masker de koppen bij elkaar gestoken.
Ook hebben wij het CMT, het Carnavals Management Team bestaande uit 11 leden met verstand van zaken, ingeschakeld. Uit dat overleg en de aanbevelingen hebben wij gemeend dat carnaval door MOET gaan. Net zoals kerst en oud & nieuw ondanks de corona ook gewoon doorgaan. Carnaval is een gevoel, een beleving die diep geworteld zit. Voor de meeste mensen en zeker buitenstaanders is carnaval alleen de optocht op zondag. Maar carnaval is zoveel meer. We zijn het hele jaar in meer en mindere mate actief en aanwezig bij allerlei activiteiten.
Echter, een carnaval dat wij gewend zijn zal helaas niet kunnen plaatsvinden. Ook Het Masker heeft zich aan de regels te houden en respecteren deze dan ook. Daarnaast zijn wij afhankelijk van de gemeente en veiligheidsregio die ook toestemming moeten geven voor bepaalde zaken. Toch zijn wij van mening dat wij niet alles meteen moeten afgelasten. De stekker eruit trekken is de makkelijkste oplossing, maar daar is Het Masker niet van.
Daarom willen wij aan jullie duidelijk maken wat onze plannen zijn. Het zijn plannen die kunnen wijzigen, want we kunnen en moeten ook reageren op veranderingen vanuit de overheid. We kijken steeds wat er wel en niet mag. De regels en voorschriften zullen ongetwijfeld nog wel een paar keer aangepast worden.
Al met al zijn wij dus van mening dat carnaval dit jaar moet doorgaan. Echter niet in de huidige vorm en de invulling wordt anders. We hebben een aantal besluiten genomen:
– Aankomend 55-jubileumjaar wordt een jaar opgeschoven naar 2021/2022
– Aankomend jaar 2020/2021 wordt het de ‘54-en-een-half-editie’
– De Prinsbekendmaking op 14 november gaat door. De invulling is nog onbekend maar hoogstwaarschijnlijk wordt het een online evenement
– De Maskerquiz op 19 december gaat ook door. Deze gaat in ieder geval online plaatsvinden. Uiterlijk 1 december wordt een definitief besluit genomen over de zaterdag- en zondagoptocht en eventueel een alternatief hiervoor.

Het Masker wil veel, maar kan niet veel. We willen zoveel mogelijk door laten gaan, mits het veilig kan en desnoods op een andere manier. We hopen op jullie begrip bij de keuzes die wij gaan maken. En ook op jullie enthousiasme bij alles wat wel kan.

Prinsbekendmaking zaterdag 14 november: wie wordt Prins Carnaval in Zwaag?

Tot leut op www.carnavalzwaag.nl en tot het volgende Samenspel, Het Masker