Kunstwerken voor de Bangert en Oosterpolder

In de maand juli worden diverse nieuwe kunstwerken geplaatst in de Bangert en Oosterpolder. Het gaat om drie kunstbruggen die in het gebied ten zuiden van de Dorpsstraat komen. Op De Strip komt een zeilschip als kunst bij de aansluiting op de Westfrisiaweg en het Rad van Bangert komt nabij de kruising van De Strip met de Dorpsstraat.

In de plannen voor de Bangert en Oosterpolder zit niet alleen aankleding door speelvoorzieningen en groen, maar ook beeldende kunst en bijzondere vormgeving. Voor de Bangert en Oosterpolder is er een soort kunstfonds. Een percentage van de verkochte grond in de wijk is bestemd om de wijk te verfraaien met kunst. Ten noorden van De Strip zijn er al diverse kunstbruggen, maar nu worden ze ook in het nieuwste deel van de wijk geplaatst. Wethouder Michiel Pijl: ‘deze kunstbruggen zijn typerend voor de Bangert en Oosterpolder en maken de wijk onderscheidend. Ook de twee nieuwe kunstwerken dragen bij aan die eigen identiteit en herkenbaarheid.’

Kunstbruggen
Begin juli krijgt de fietsbrug tussen de Jan Doustraat en de P. van der Meerschstraat vier kunstwerken van Peer Veneman: op elk landhoofd één. Het zijn bronzen kunstwerken geïnspireerd door eendenkooien. Later deze maand worden ook de fietsbruggen tussen de  Bangert en het Paulus Uterwaelpad en tussen de Meetketting en het Govert Oostwoudpad verfraaid, met kunstwerken van Gerard Polhuis. De bruggen worden aangekleed met op maskers gelijkende kunstwerken en kettingen.

Kunstwerken op De Strip
Op De Strip verrijzen deze maand twee grote kunstwerken: De Draak van Jeroen Doorenweerd en Het Rad van Bangert van Kees Bierman. De Draak is een hoge paal met daarop een zeilschip, dat verwijst naar het verlangen om weg te dromen van het leven van alledag. Het Rad van Bangert is een rad van gegalvaniseerd betonijzer tussen twee bootvormen. Het werk is geïnspireerd door de geschiedenis van de polder Bangert en verwijst naar het Rad van Bangert dat hier ooit heeft gestaan. Dit was een overhaal in de vaarroute tussen Hoorn en Enkhuizen. De schuiten werden hier over de weg getrokken. De ontwerpen voor deze kunstwerken zijn eerder gepresenteerd tijdens een themavergadering over beeldende kunst van het Overleg Leefbaarheid Bangert en Oosterpolder in De Kreek, waar ze enthousiast werden ontvangen.

Later dit jaar
Later dit jaar komt er een kunstwerk van Guido Geelen bij de ingang van De Kreek. Dit is een bronzen bijna levensgrote hinde. Ook de brug bij de Lucas Sinckstraat wordt bijzonder gemaakt met kunst van Martijn Sandberg. Dit bevindt zich nog in de ontwerpfase.

Agenda
10sep

Heimatfest

Locatie: De Witte Valk, Zwaag

08okt

ABBA Fever LIVE SHOW

Locatie: De Witte Valk, Zwaag