Wat gebeurt er bij Molen De Krijgsman?

Graag willen wij van molen De Krijgsman laten weten wat er allemaal gaande is bij onze molen. U had misschien al gezien dat de wieken
van onze molen er af zijn. Dit is niet door de storm gebeurd, maar er wordt momenteel groot onderhoud gepleegd.

Er komen nieuwe wieken op
de molen, de vorige waren van het bouwjaar 1976 en zijn dan aan het eind van hun levensduur. Er komen nu klepjes op de molenwieken die automatisch open gaan bij harde wind en weer dicht gaan als de wind afneemt. Hierdoor krijgt de molen een gelijkmatigere gang van draaien en kunnen we een nog beter product leveren. Ook de molenas is uit de molen. Deze is doorboord om de kleppen draaiende voort te kunnen bedienen.
Het meest zichtbare is wel dat de molen al bijna acht weken in de steigers staat, gebouwd door de firma Koedooder uit Oosterblokker die de molen een warm hart toedraagt.

Als de steigers straks zijn verwijderd, staat daar een molen met een geheel nieuwe rieten kap. Het riet dat ook al sinds 1976 weer en wind trotseert, was op sommige plekken zeer dun waardoor we binnen wel eens lekkage hadden. Met dit stukje vakwerk zijn rietdekkers uit Schoonebeek in Drenthe vijf weken bezig geweest. Het is Hollands riet van zeer fijne kwaliteit. Deze rietdekkers zijn ware vakmensen want op de molenkap is alles rond en als je het eindresultaat ziet dan vind ik dit super, zo mooi strak en glad.
Maar ja, zo’n grote restauratie gebeurt nu eenmaal eens in de zoveel jaar. Omdat onze molen een werkend monument is, willen wij als stichting de molen ook in zo goed mogelijke staat houden.

Het is echter soms heel moeilijk om aan de benodigde financiën te komen. U kunt onze molen steunen door op onze website www.stichtingmolendekrijgsman.nl te klikken op kopje Donateur. Voor een klein bedrag per jaar kunt u van een mooie molen aan de Noorderdracht genieten die eigenlijk altijd wel draait in ons mooie West-Friese landschap. Wij houden u op de hoogte over het wel en wee van onze molen.

Erik Dudink, molenaar De Krijgsman
www.stichtingmolendekrijgsman.nl