Dorpsquiz en boek Historisch Zwaag

Wat was het een prachtige middag in De Witte Valk. Na enig technisch falen konden we om even over twee starten met 22 teams, die om de Eer van het dorp gingen strijden. Bas Manshanden had de quiz goed voorbereid en vragen als: ‘In welk jaar werd de Schoolstraat omgedoopt tot Kalbstraat?’, ‘Hoeveel inwoners had Zwaag in 1970?’ en ‘Wat was ons netnummer toen?’. ‘Wie werd er dit jaar tweede bij de wagens in de carnavalsoptocht?’, ‘Waar is de Zwaagse ambtsketen op dit moment?’, ‘Van wie zijn deze stemmen?’. Juffrouw Schneiders, Gerrit Entius en Joop Leeuw werden daarin goed herkend.

Hilarisch waren de diverse filmpjes, zoals die van het Beiers Festival van 2001, waar vele bekende gezichten voorbij kwamen. ‘Hoeveel mannen met de naam Jan Jong deden er mee in de opname van het Jannenlied van Het Masker?’ Inderdaad, het waren er zes. ‘Welk raadslid kreeg er dit jaar een Koninklijke onderscheiding?’ Wie het weet mag het zeggen! Allemaal vragen, die beantwoord konden worden met de inmiddels overbekende stemkastjes. Uiteindelijk werd het Team Tip Top (met onder andere Kees en Dick Bennis) winnaar, op de voet gevolgd door PV Antoon Bakker en Team Kees Keizer op de
derde plaats. De hoofdprijs was een overheerlijke slagroomtaart. Het was een fantastische middag met een terechte winnaar.

Deze middag werd ook bekend gemaakt dat Zwaagers Piet Bakker en Piet Korse, met onze ondersteuning, bezig zijn met het schrijven van een boekwerk over de Tweede Wereldoorlog in Zwaag. We weten allemaal, dat er op de Dorpsstraat bij het gemeentehuis vier mannen zijn doodgeschoten. De plaquette herinnert daaraan. Deze mensen kwamen niet uit Zwaag. Maar er zijn wel degelijk ook Zwaagers die de oorlog niet overleefd hebben. Het boekwerk gaat onder andere over deze mensen. Ook wordt aandacht besteed aan het verzet en de illegaliteit, het onderduiken en de hulp aan de mensen uit Nederhorst den Berg, die in Zwaag werden opgevangen toen een deel van de Hollandse waterlinie (polder Horstermeer) onder water werd gezet om de Duitse opmars tegen te gaan.
Donateurs van onze stichting krijgen persoonlijk bericht. De media zullen ook aandacht aan het boek schenken. Wanneer het boek precies uitkomt, is op dit moment nog niet bekend. Het is wel een kwestie van maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *