Kennismaken met ‘Aangepast Sporten’ in september!

Maand van het Aangepast Sporten in de provincie Noord-Holland

Sport is voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking. Sportservice Noord-Holland besteedt in september extra aandacht aan het aangepast sporten. Deze maand is uitgeroepen tot de ‘Maand van het Aangepast Sporten’. Aan het begin van het nieuwe sportseizoen kunnen (potentiële) sporters kennismaken met vele verschillende sportmogelijkheden voor mensen met een beperking.

Maand van het Aangepast Sporten
Sport is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Ook staat sport en ‘sport als middel’ hoog genoteerd op de politieke agenda van zowel de landelijke als de lokale politiek. Toch betekent dit niet dat iedereen de weg al weet te vinden in de sportwereld. Vaak is de weg naar de lokale vereniging wel bekend, maar wat als je door een beperking niet terecht kan bij die vereniging of als meer begeleiding noodzakelijk is? Houdt het dan op? Nee, gelukkig niet! Er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van aangepast sporten.

Daarom heeft Sportservice Noord-Holland de ‘Maand van het Aangepast Sporten’ in het leven geroepen. Tijdens deze maand worden diverse activiteiten georganiseerd om mensen (met een beperking) op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de verschillende sportmogelijkheden.

Activiteiten in West-Friesland
In de regio West-Friesland organiseren verschillende verenigingen een activiteit. Zo kun je vrijblijvend deelnemen of kijken:
• 29 augustus G-hockey toernooi bij WFHC, Roskam 6 in Zwaag vanaf 10.00 uur.
• 3 september een workshop Tai Chi Tao in verenigingsgebouw De Wurf, Fresialaan 2 in Lutjebroek vanaf 14.45 uur. Voor mensen met een chronische aandoening.
• 5,12 en 26 september Sport en Spel voor licht verstandelijke beperkten bij K&V Opmeer. Van 10.00-15.00 uur.
• 6 september SportFair Hoorn in sportcentrum Hoorn op de Holeweg 14e in Hoorn. De SportFair wordt om 11.00 uur geopend en is om 16.00 uur afgelopen. Er zijn verschillende workshops voor aangepast sporten aanwezig: hockey, rolstoelbasketbal, tennis, badminton.
• 18 en 25 september paardrijden bij VPG Opmeer in Nieuwe Niedorp.
• 20 september duiken bij Atlanticduikcentrum in zwembad de Waterhoorn, Holeweg 14 in Hoorn. Wel aanmelden voor 15 september. Aanwezig op de SportFair in Hoorn
• In september skeeleren bij IJs- en skeelervereniging Radboud.
• Op woensdag 2, 9, 16, 23 en 30 september kan je gymmen bij Vek-Wik in Enkhuizen. Deze lessen zijn bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.
• Op zaterdag 5, 19 en 26 september kan je meedoen met de handbaltraining bij SEW, Het Woud 6a in Nibbixwoud. De training start om 10.00 uur.
• Je kunt op de zaterdagavond komen kijken bij het duiken van duikcentrum Activediving Mola Mola. Natuurlijk kan je ook meedoen. Zij geven les in zwembad De Waterhoorn, Holeweg 14 in Hoorn. De les start om 17.45 uur tot 19.00 uur. Aanwezig bij de SportFair in Hoorn.
•    Vindt u dansen leuk, maar denkt u dat dit niet meer gaat lukken? Probeer dan ‘Dansen met Parkinson’ of ‘Dansen voor je vitaliteit 60+’ uit. Dit wordt gegeven in wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn. ‘Dansen voor Parkinson’ begint om 11.15 uur en’ Dansen voor je vitaliteit 60+’ begint om 13.00 uur op de woensdag.

Voor de overige activiteiten wordt een vergoeding gevraagd:
• Sportinstuif ’t Bon heeft haar eerste sportinstuif op zaterdag 5 september. Deze begint om 13.30 uur in Sportcentrum De Weijver, Weijver 6 in Hoogwoud.
• 6 september organiseert WaterSportVereniging samen met Sportservice een waterskie- en wakeboard dag voor minder validen. Aanmelden verplicht bij WSV de Ven in Enkhuizen. Vanaf 10.00 uur is de vereniging open.
• Op 12 september organiseert WaterSportVereniging Hoorn haar laatste zeildag voor minder validen. Aanmelden is noodzakelijk. Om 10.00 uur staan de vrijwilligers klaar om jou te ontvangen.
• Heeft u reuma en wilt u graag zwemmen dan kan dat bij Zwembad De Zeehoek, Dorpsstraat 179 in Wervershoof op de maandagmiddag van 14.00 tot 14.30 uur.
• Ook kunt u bij zwembad De Zeehoek terecht als u allerlei klachten heeft. Er zijn verschillende begintijden: 09.00, 11.00, 14.30 uur op de maandag.

Het volledige overzicht van en meer informatie over alle activiteiten tijdens de Maand van het Aangepast Sporten is te vinden op onze website: www.aangepastsporten.info.

Ook in de andere regio’s wordt genoeg georganiseerd. Een aan te raden activiteit voor kinderen met een beperking is een bezoek aan de Open Dag van de Johan Cruijff Foundation op 23 september in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Volop mogelijkheden om het nieuwe sportseizoen goed te starten. Kijk op www.cruyff-foundation.org voor meer informatie.

Contact
Heb je vragen over een activiteit in deze maand, neem dan contact op met de regiomedewerker aangepast sporten Ageeth Bakker tel: 0229-287702 of mail: abakker@sportservicewestfriesland.nl

Via deze weg kunt u ook onze digitale nieuwsbrief en de Wegwijzer Aangepast Sporten aanvragen of een persoonlijk sportadvies krijgen. Verenigingen die willen starten met een sportgroep voor volwassenen of kinderen met een beperking kunnen voor ondersteuning ook terecht bij de regiomedewerker.

Foto: Sportservice-Noord-Holland. Wim van Veldhuijsen is aan het figuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *