Kindergemeenteraad in teken van ‘Jong en Oud’

Op donderdag 12 november organiseert de gemeente Hoorn in samenwerking met Prodemos de Kindergemeenteraad. Kinderen uit groep 7 en 8 van de vijf deelnemende basisscholen werken een voorstel uit, ter waarde van 2.000 euro. Hierover gaan zij met elkaar in debat. De klas met het winnende voorstel mag dit ook echt gaan uitvoeren. Dit jaar is het thema ‘Jong en Oud’.

Dit jaar doen er vijf basisscholen mee aan de Kindergemeenteraad; Het Spectrum, de Van Bockxmeerschool, Socrates, De Zonewijzer en de Montessorischool. Bovenbouwleerlingen van deze scholen krijgen een aantal lessen met daarin aandacht voor argumenteren, discussiëren, beslissingen nemen en vergaderen. Zij maken daarnaast aan de hand van het thema ‘Jong en Oud’ een voorstel voor een concreet project in hun buurt of wijk. De kinderen mogen voorstellen bedenken die maximaal 2.000 euro kosten.

Unieke kans
Van iedere school is tijdens de kindergemeenteraadsvergadering een fractie van acht leerlingen aanwezig. Al deze leerlingen samen vormen de kindergemeenteraad. Tijdens de vergadering beslissen zij welk projectvoorstel, met meerderheid van stemmen, wordt aangenomen. De gemeente voert het aangenomen voorstel uit. Een unieke kans dus om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

Openbare vergadering
De vergadering wordt gehouden op donderdagavond 12 november van 18.00 uur tot 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis in Hoorn. Waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt zit de vergadering voor. Net als de volwassen variant is de kindergemeenteraadsvergadering openbaar. Belangstellenden zijn van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *