Kunsten en ambachten tijdens Open Monumentendag 2015

Op zaterdag 12 september is het Open Monumentendag. Er is dit jaar een gevarieerd aanbod van gratis activiteiten langs en in monumenten in Hoorn, Zwaag en Blokker. Op vrijdagavond 11 september is om 19.30 uur de aftrap met een lezing van Dr. Christiaan Schrickx in de Hervormde Kerk Zwaag over het voormalige klooster Bethlehem.

Het landelijke thema van de Open Monumentendagen is dit jaar Kunst en Ambacht. In en om een aantal monumenten zijn demonstraties van oude ambachten en kunsten te zien. Bijzonder dit jaar zijn de verhalenkamers door Stichting op Roet. In het Waterschapshuis aan het Grote Oost en het pand van de Rosenkruizers op de Roode Steen brengen verhalenvertellers de geschiedenis van Hoorn tot leven. Van 11.00 tot 17.00 uur stellen de eigenaren van zo’n 50 monumenten hun pand open voor het publiek. Deze panden zijn te herkennen aan hun vlag van de Open Monumentendag.

Bus en tram
Vanwege de succesvolle ervaring van vorig jaar met de historische bussen in combinatie met de stoomtram, zijn ze er ook dit jaar weer. Dit jaar zijn er vijf bussen in plaats van drie. Bezoekers kunnen gratis gebruik maken van deze unieke rit om monumenten in Zwaag en Blokker makkelijk te bezoeken. Eén hiervan is het terrein van het voormalige klooster Bethlehem, waar Dr. Schrickx de openingslezing over geeft. Bezoekers krijgen er uitleg over het voormalige klooster, de archeologische vondsten en ambachten uit de kloostertijd. Voor kinderen zijn er bijpassende activiteiten, zoals broodjes bakken, geldbuideltjes maken en beeldjes beschilderen.

Informatiepunten
Bij de musea, bibliotheken, het stadhuis en diverse opengestelde panden is het uitgebreide programmaboekje gratis verkrijgbaar. Het programmaboekje is ook digitaal te vinden op www.hoorn.nl/evenementen. De Facebookpagina www.facebook.com/openmonumentendaghoorn geeft ook extra informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *