Robin Duson Nederlands kampioen

Robin Duson, lid van schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn uit Hoorn, heeft een buitengewoon knappe prestatie geleverd door met overmacht Nederlands jeugdschaakkampioene te worden.
Ze speelde van 23 tot en met 29 april mee met het Nederlands kampioenschap voor meisjes tot 16 jaar (B), dat werd gehouden in Hotel Van der Valk in Assen. In een groep met zeven andere meisjes uit heel Nederland was Duson als eerste geplaatst. Ondanks een uitgebreide voorbereiding met haar trainers kon ze desalniettemin op fikse tegenstand rekenen. Elke dag werd één partij geschaakt zodat alle speelsters elkaar een keer troffen.

De Hoornse schaakster startte het kampioenschap voortvarend door in de eerste ronde haar op papier belangrijkste concurrente Anna Martinez uit Wageningen in een mooie aanvalspartij te verslaan. Haar zelfvertrouwen groeide daarmee enorm waardoor Duson de partijen in de tweede en derde ronde met veel overtuiging wist te winnen.
De sleutelpartij voor haar succes was de partij in de vierde ronde tegen Marlinde Waardenburg uit Coevorden.
Nadat ze een goede stelling had bereikt leek het helemaal mis te gaan in het eindspel. Waardenburg blunderde echter waardoor Duson met wat geluk het volle punt kon pakken. Hiermee kwam ze alleen aan de leiding te staan met een punt voorsprong. De vijfde en zesde partij won Duson weer met heel overtuiging.
In theorie kon op dat moment alleen Iris Schelleman uit Axel nog langszij komen. Na vijf partijen had zij vier punten behaald, en zou na een overwinning in de zesde ronde in de slotronde nog gelijk kunnen komen door in een onderling duel Duson te verslaan. Schelleman kwam echter niet verder dan remise waardoor de voorsprong van Duson met ingaan van de laatste ronde al 1,5 punt was.
Hierdoor wist Duson een dag voor het einde van het toernooi al dat de titel haar niet meer kon ontgaan omdat zij niet meer ingehaald kon worden.
Als kers op de taart won ze ook haar laatste partij met schijnbaar gemak van Schelleman, waardoor Duson met een geweldige score van 7 uit 7 Nederlands kampioene is geworden. Een score van 100% komt niet vaak voor en is daarom extra bijzonder. Door deze prestatie mag Duson ook deelnemen aan het Europees kampioenschap in dezelfde leeftijdscategorie. Dat wordt in september in Roemenië gespeeld.
Voor Caïssa-Eenhoorn is Duson de eerste Nederlands kampioen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *