Schaaklessen bij Caïssa-Eenhoorn

Onderzoekers en artsen zijn het met elkaar eens: schaken is goed voor het brein. Hersenonderzoekers hebben beschreven dat tijdens een schaakpartij processen op gang komen die een goede invloed hebben tegen dementie. Half november vond in Sportcentrum Hoorn de ouderenmanifestatie ‘Train het brein’ plaats en daar was ook de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn aanwezig. Tientallen mensen bezochten de kraam en kregen informatie over de donderdagmiddagschaakcursus die de club in januari en februari houdt.

Dat gebeurt in De Kreek in Zwaag waar Caïssa-Eenhoorn alweer voor het zesde seizoen zijn thuishaven heeft. Elke dinsdagavond spelen in de theaterzaal zo’n vijftig tot zestig schaakliefhebbers hun partijen voor de clubcompetitie. De cursus, in samenwerking met de gemeente Hoorn, heeft plaats in zaal De Proeverij, tegenover de speelzaal van de club, op de begane grond. Docent is de gediplomeerde schaaktrainer Arend Stapel. Hij geeft les op acht opeenvolgende donderdagen vanaf 9 januari tussen 13.30 en 15.30 uur. De kosten bedragen 20 euro voor de hele cursus.
Schaken is niet moeilijk, een plan bedenken om als een grootmeester te winnen wél.
Maar schaken zoals in de televisieserie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ gebeurt, kan iedereen. En als je de regels kent, is het ook leuk om in de zomer een wandeling in de Hoornse binnenstad te maken en dan in de tuin van de bibliotheek aan de Wisselstraat op het grootste schaakbord van Hoorn een partijtje te spelen. Met koffie, thee en aardbeiensap erbij. En publiek. Goede voornemens? Denk eens aan gedurende acht weken bijzondere mensen (want dat zijn schakers toch wel) te ontmoeten en tegelijkertijd het brein te trainen. De cursus wordt 27 februari afgesloten.

Voor meer informatie: www.caissa-eenhoorn.nl