Terugblik op crisisopvang

24-10-2015, Hoorn De gemeente Hoorn vangt vluchtelingen op. 200 Syriers, Eritreeers en Kosovaren hebben een plek gevonden in Sporthal de Kreek. Bij gebruik is naamsvermelding verplicht. Graag vermelden als ' Guillaume Groen Fotografie '

Burgemeester Yvonne van Mastrigt blikt in een open brief aan Hoorn terug op de crisisopvang van vluchtelingen in De Kreek.

Beste stadsgenoten,

Het is bijna ongelooflijk wat je in twee weken gedaan kunt krijgen als je samen de handen ineen slaat. Dat begon met een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Daar hebben we een respectvol gesprek gevoerd, waarbij de oproep van de bewoners was om gastvrij te zijn maar ook alert te zijn op mogelijke risico’s. Daarna heeft De Kreek in Hoorn negen dagen lang onderdak geboden aan 184 mensen in nood. 184 mensen, voornamelijk oorlogsvluchtelingen uit Syrië en Eritrea, met ieder een eigen verhaal, van verdriet, verlies, maar ook hoop. Leven in vrijheid is voor vluchtelingen geen vanzelfsprekendheid. Iedereen die de afgelopen weken in De Kreek is geweest heeft kunnen zien en horen wat dat betekent. Het woord ‘vluchteling’ heeft daarmee betekenis en een gezicht gekregen.

Iedereen, van inwoners tot bedrijven en van instellingen tot gemeente is met de echte Westfriese werkmentaliteit aan de slag gegaan. Honderden mensen boden hun hulp aan. Het was hartverwarmend om dat te zien en om daar onderdeel van uit te maken. Het laat zien wat de kracht en het organisatievermogen van onze stad en regio is, en wat de inborst van onze inwoners is. Onze gasten hebben ons op veel manieren laten weten hoe dankbaar zij zijn voor alle hulp en hartelijkheid die wij hen gegeven hebben. Wij zijn er samen in geslaagd om hen een veilig en warm onderkomen te bieden, in een goede en positieve sfeer. Dat is iets om trots op te zijn!

Wij hebben uiteraard ook oog en oor voor inwoners met zorgen en angsten over het grote aantal vluchtelingen dat Nederland binnenkomt. Daar moet ook ruimte voor zijn. Ruimte voor het gesprek, met respect voor ieders ideeën en mening. Het was goed te zien dat wederzijds respect de boventoon voerde in de gesprekken over de opvang van vluchtelingen in Hoorn.

Ook binnen de gemeenteraad is bij monde van alle fracties grote waardering uitgesproken voor de inzet van een ieder. Namens het gemeentebestuur wil ik alle vrijwilligers, bedrijven en instellingen die zich de afgelopen weken hebben ingezet heel hartelijk danken voor hun hartverwarmende inzet. En uiteraard ook dank voor het begrip en de verdraagzaamheid van buurtbewoners en andere inwoners. We hebben samen laten zien en ondervonden wat medemenselijkheid is. En ik hoop dat we de energie van deze afgelopen weken vasthouden en die ook weer inzetten op die plekken in Hoorn waar dat nodig is, nu of in de toekomst.

Hartelijke groet,

Yvonne van Mastrigt
Burgemeester

Hoorn,  29 oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *