Thema kinderboekenschrijvers op Socrates

In de kleuterklassen van Socrates zijn de kinderen druk bezig met het thema ‘de Kinderboekenschrijver’. In elke kleuterklas staat een andere schrijver of prentenboek centraal.
De kinderen maken onder andere kennis met Annie M.G. Schmidt, Eric Carle, Marc Pfister en Max Velthuijs. Ze leren dat er dikke en dunne boeken zijn. Boeken met veel en weinig tekst. Boeken met veel en weinig platen. Ze ervaren dat je met letters woorden kunt maken. Met woorden zinnen. Met zinnen bladzijden. En dat die bladzijden een boek gaan vormen. Je wordt nieuwsgierig naar het boek door de mooie voorplaat en de achterkaft. Je kunt het boek lenen bij de bieb of kopen in een boekwinkel.
Van de gekozen schrijver werd elke week een ander boek voorgelezen. Dit boek is vervolgens uitgediept aan de hand van de platen en door verschillende keren te praten over de tekst. En door er allerlei vragen over te stellen. Wie zijn de hoofdpersonen en welk avontuur beleven zij? Tijdens het spelen en werken zijn de kinderen nog verder op het boek in gegaan. Er zijn reken- en taalwerkbladen gemaakt, afgestemd op het boek of de hoofdpersoon. Er zijn verschillende knutselwerkjes en tekeningen gemaakt. Er zijn gedichtjes opgezegd en liedjes gezongen. Sommige kinderen hebben zelf een klein boekje gemaakt. We hebben verschillende boeken als filmpje bekeken. Er is gepraat over gevoelens. Is het verdrietig of spannend wat de hoofdpersoon beleeft? Heeft een kind weleens hetzelfde meegemaakt?

In de themahoek kunnen kralenplanken worden gemaakt van Kikker en zijn vriendjes. Er ligt een memoryspel. Een informatieboek over de ontwikkeling van de kikker. Er zijn bordspelletjes met dobbelstenen en pionnen en er zijn kikkerboeken met attributen.
Spelenderwijs ontstaat in de klassen en op de prikborden in de gang een tentoonstelling over de kinderboekenschrijver.
Tijdens het voorleesontbijt hebben opa’s en oma’s boeken van de bewuste schrijver voorgelezen.
Kinderen hebben om de beurt hun lievelingsboek meegenomen en daar voor de klas over verteld. Het is zo leuk om te zien hoe een kind aan de hand van de platen een boek kan navertellen! De juf heeft daarna uit het boek een stukje voorgelezen.
Vrijdag 16 februari hebben alle kleuters in kleine groepjes met een leerling uit de bovenbouw, de tentoonstelling van een andere kleuterklas bekeken.
Wilt u meer weten over Socrates? U bent van harte welkom op de open avond op dinsdag 20 maart vanaf 19.15 uur of op één van onze open ochtenden. U kunt zich hiervoor opgeven via onze website www.obssocrates.nl. Tot ziens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *